Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ………..2012-2013………..
ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΠΑΛ ΑΡΝΑΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ17

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΗΡΟΣΚΩΡΟΥ  ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ-ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.




ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι είναι γλυκιά ουσία μεγάλης θρεπτικής αξίας με ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα και γεύση. Προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες, το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Το μέλι λαμβάνεται με ειδική επεξεργασία από τους μελισσοκόμους.
Οι μελισσοκόμοι ασκώντας την τέχνη τους έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορους «εχθρούς» των μελισσών.
Βασικός «εχθρός» είναι ο κηρόσκωρος. Είναι ένας σκώρος που επισκέπτεται κυρίως τις αποθηκευμένες για το χειμώνα κηρήθρες των μελισσοκόμων, αλλά και τα αδύναμα μελίσσια στα οποία περισσεύουν κηρήθρες, και αποτελούν ιδανική φωλιά για τα αυγά του. Τρέφεται με μέλι, κερί, γύρη, αλλά και γόνους μέσα στα κελιά των κηρηθρών. Προκαλεί αναστάτωση στις μέλισσες, μπορεί να οδηγήσει σε λιποταξία, και γενικότερα μειώνει το επίπεδο ζωής του σμήνους.
Η καταπολέμηση του κηρόσκωρου γινόταν μέχρι πρόσφατα με χημικά μέσα. Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν κηροσκωρίνη (παραδιχλωροβενζόλιο) για να προστατεύουν τις αποθηκευμένες κηρήθρες.
Αναστάτωση είχε προκαλέσει η «αποκάλυψη» ότι σε ελέγχους που διενήργησε ο Ε.Φ.Ε.Τ. βρέθηκε να περιέχουν 1,4 διχλωροβενζόλιο σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 10ppb ουσία που θεωρείται καρκινογόνος.
Ο  Ε.Φ.Ε.Τ. είχε ενημερώσει με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας καθώς και άλλους αρμόδιους φορείς  καλώντας τους να προβούν άμεσα σε έλεγχο που αφορούν την τυχόν διακίνηση μελισσοκομικών προϊόντων.

Αντιμετώπιση
Για την καταπολέμηση του κηρόσκωρου το πρώτο που πρέπει να γίνει ώστε να προφυλαχθεί το μελισσοκομείο είναι να διατηρούνται δυνατά μελίσσια.
Καλός καθαρισμός των τμημάτων της κυψέλης και η αποθήκευση των κηρήθρων σε ψυχρά μέρη με θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC, ολοκληρώνουν τα μέτρα προφύλαξης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι συνθήκες ψύξης (θ<5οC για 20 ημέρες) ή κατάψυξης (θ<-7οC για 4 ώρες ή θ<-17 οC για 1,5 ώρες), καταστρέφουν τον κηρόσκωρο. Στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες (46οC για 80 λεπτά).
Κατασταλτικά μέτρα είναι ο υποκαπνισμός με θειάφι (ανά 3 σκεπασμένους ορόφους με κηρήθρες καίγονται 50-70gr θειαφιού. Ακολουθεί δεύτερη εφαρμογή μετά 10 ημέρες και τρίτη μετά 15-20 ημέρες).
Ο θόρυβος για το μέλι δεν ήταν δυνατόν να μην αγγίξει και την περιοχή μας. Η ανησυχία δεν λείπει με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς, και ιδιαίτερα τα παιδιά, καταναλώνουμε μέλι, ορισμένοι λίγο και άλλοι περισσότερο. Η χημική ουσία παραδιχλωροβενζόλιο (κηροσκωρίνη) χρησιμοποιούταν μέχρι πρόσφατα από τους μελισσοκόμους για την συντήρηση των κυψελών  στη μη παραγωγική περίοδο και για την προστασία τους από το έντομο κηρόσκωρος.
Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε ποσότητα μεγαλύτερη από την απαραίτητη, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στις κηρήθρες και επομένως στο προϊόν, ενώ έρευνες δίνουν ενδείξεις για πρόκληση νεοπλασιών από την συσσώρευση της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ ΨΥΞΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Με το σύστημα της εκπαιδευτικής μονάδας  ψύξης-θέρμανσης
1)παίρνουμε καθαρά βιολογικά μελισσοκομικά προϊόντα. 
2)Αποφεύγουμε την μέθοδο με το θειάφι
3)Αποφεύγουμε τον ψεκασμό με το παραδιχλωροβενζόλιο (που θεωρείται καρκινογόνο)
4) Απευθυνόμαστε κυρίως στους  ερασιτέχνες μελισσοκόμους, όπου με την ψύξη των κηρηθρών
έχουμε καταστροφή σε όλα τα στάδια του κηρόσκωρου
5) Με το σύστημα οπτικής και ακουστικής ειδοποίησης (κουδούνι- ενδεικτική λυχνία)  για την αλλαγή των κηρηθρών απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή ακοής,
6) Εκμεταλλευόμαστε τον συμπυκνωτή από την ψυκτική μας εγκατάσταση για την παροχή πρόσθετης  θερμότητας, για την καταστροφή του κηρόσκωρου, με το σύστημα θέρμανσης. 
7)Αποτελεί γρήγορη και οικονομική λύση γιατί είναι δυνατή η μετατροπή οποιουδήποτε οικιακού ψυγείου σε μονάδα ψύξης για την καταστροφή του κηρόσκωρου.




ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΨΥΞΗΣ
ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΤΜΩΝ

Τα κύρια εξαρτήματα που περιλαμβάνονται σε μια ψυκτική μονάδα συμπίεσης είναι τα ακόλουθα:
Ø Ο συμπιεστής
Ø Ο συμπυκνωτής
Ø Η εκτονωτική βαλβίδα (διάταξη στραγγαλισμού)
Ø Στοιχείο ατμοποίησης (εξατμιστής)
Ø Οι απαραίτητες σωληνώσεις σύνδεσης των παραπάνω κυρίων εξαρτημάτων
Ø Βοηθητικά εξαρτήματα (π.χ. συλλέκτης υγρού)
Ø Εξαρτήματα αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας της μονάδας (πρεσοστάτες, χρονοδιακόπτης κλπ.) καθώς και εξαρτήματα προστασίας.
Ο κύκλος ψύξης με συμπίεση ατμών χωρίζεται σε δύο τμήματα:
1)   Στο τμήμα της χαμηλής πίεσης η τμήμα αναρρόφησης
2)   Στο τμήμα υψηλής πίεσης η τμήμα κατάθλιψης
Στο τμήμα χαμηλής πίεσης ανήκουν:
Α) Το στοιχείο ατμοποίησης (εξατμιστής)
Β) Οι σωληνώσεις σύνδεσης του εξατμιστή με το συμπιεστή
Γ) Κάθε άλλο βοηθητικό εξάρτημα που παρεμβάλλεται μεταξύ συμπιεστή και εξατμιστή.
Στο τμήμα υψηλής πίεσης ανήκουν:
α) Ο συμπυκνωτής
β) Ο συλλέκτης υγρού
γ) Οι σωληνώσεις σύνδεσης του συμπιεστή με το συμπυκνωτή, του συμπυκνωτή με το συλλέκτη, και του συλλέκτη με την εκτονωτική βαλβίδα
δ) Κάθε άλλο βοηθητικό εξάρτημα που παρεμβάλλεται  μεταξύ συμπιεστή και εκτονωτικής βαλβίδας
Ο συμπιεστής και η εκτονωτική βαλβίδα ανήκουν κατά το μισό στη χαμηλή και στην υψηλή πλευρά του κύκλου ψύξης

Ø Ο συμπιεστής
Ο συμπιεστής είναι η καρδιά της ψυκτικής μονάδας. Όπως ακριβώς η καρδιά του ανθρώπινου σώματος αναρροφά και συμπιέζει το αίμα, έτσι ο συμπιεστής αναρροφά το ψυκτικό αέριο (π.χ. Φρέον) από τον εξατμιστή και το συμπιέζει (καταθλίβει) προς το συμπυκνωτή.
Έτσι διατηρείται μια συνεχής διαφορά πίεσης μεταξύ υψηλής και χαμηλής πλευράς ψυκτικής μονάδας, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της.

Ø Ο συμπυκνωτής
Είναι το εξάρτημα της ψυκτικής μονάδας (ψυγείου) στο οποίο συμβαίνει η συμπύκνωση του υπέρθερμου αερίου, το οποίο φθάνει εκεί από το συμπιεστή υπό υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Δηλαδή, στο συμπυκνωτή αφαιρείται θερμότητα από το ψυκτικό αέριο η οποία «απορρίπτεται» προς το περιβάλλον με τη βοήθεια του μέσου ψύξης (αέρα).

Η εκτονωτική βαλβίδα

Στην εκτονωτική βαλβίδα ή διάταξη στραγγαλισμού, το ψυκτικό υγρό εκτονώνεται. Δηλαδή μεταβάλλεται από υγρό (κατά κανόνα υπόψυκτο) υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, σε μείγμα υγρού και αερίου χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Επίσης, η εκτονωτική βαλβίδα ρυθμίζει το ποσό του ψυκτικού υγρού που περνά προς τον εξατμιστή, ανάλογα με τα παρουσιαζόμενα ψυκτικά  φορτία (ποσά θερμότητας) στον ψυκτικό θάλαμο.

Ø Το στοιχείο ατμοποίησης (εξατμιστής)
Το στοιχείο ατμοποίησης είναι το τμήμα εκείνο του κύκλου ψύξης στο οποίο πραγματοποιείται η ατμοποίηση του ψυκτικού υγρού. Βρίσκεται πάντα στο χώρο που θέλουμε να ψύξουμε (ψυκτικό θάλαμο). Εκεί, το ψυκτικό υγρό, το οποίο ψεκάζεται από την εκτονωτική βαλβίδα, μεταβάλλεται από υγρό σε αέριο (ατμοποιείται) απορροφώντας θερμότητα από το χώρο του ψυκτικού θαλάμου. Αφαιρώντας, όμως, θερμότητα από τον ψυκτικό θάλαμο (και από τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν) μειώνεται η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης των προϊόντων.



    ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

Στην πράξη εκτός από τα κύρια εξαρτήματα (συμπιεστής, συμπυκνωτής, εκτονωτική βαλβίδα και εξατμιστής), σπουδαίο ρόλο παίζουν και τα λεγόμενα βοηθητικά εξαρτήματα της ψυκτικής μηχανής. Τα βοηθητικά εξαρτήματα τοποθετούνται στην εγκατάσταση για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω σκοπούς:
1)   Να προστατεύουν την εγκατάσταση
2)   Να βελτιώνουν την απόδοση της ψυκτικής μονάδας
3)   Να εξασφαλίζουν αυτόματο έλεγχο της λειτουργίας της εγκατάστασης
4)   Να δημιουργούν προϋποθέσεις για μια οικονομικότερη λειτουργία της ψυκτικής μονάδας

H ποικιλία των διαφόρων ειδών βοηθητικών εξαρτημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Μερικά από τα βοηθητικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τους ψυκτικoύς είναι τα ακόλουθα:

Φίλτρο ξηραντής
Υγρασία ή υδρατμός και ξένα μικρoσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε κάθε ψυκτική εγκατάσταση. Η υγρασία μπορεί να παγώσει μέσα στο ακροφύσιο της εκτονωτικής βαλβίδας, να οξειδώσει μεταλλικά τμήματα της εγκατάστασης και να υγράνει τα τυλίγματα του ηλεκτροκινητήρα, γεγονός που, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσει σε κάψιμο του ηλεκτροκινητήρα και σε διάσπαση του ψυκτελαίου. Από την άλλη πλευρά, ξένα μικροσωματίδια, μπορεί να ρυπαίνουν το ψυκτέλαιο και να συσσωρευτούν τελικά σε τμήματα των βαλβίδων του συμπιεστή, με αποτέλεσμα αυτές να μη λειτουργούν.
Διάφοροι τύποι φίλτρων - ξηραντών, έχουν επινοηθεί και χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν την υγρασία, τους υδρατμούς και τα ξένα μικροσωματίδια από το ψυκτικό υγρό.
Τα όργανα αυτά φέρουν ένα χυτό πορώδη πυρήνα με μεγάλη συνάφεια προς το νερό. Ο πυρήνας περιέχει ουσίες που εξουδετερώνουν τα τυχόντα πιθανά οξέα και απομακρύνουν τα ξένα μικροσωματίδια από το ψυκτικό κύκλωμα. Για να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία στην εκτονωτική βαλβίδα και στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, το φίλτρο – ξηραντής, κατά κανόνα, εγκαθίσταται στη γραμμή υγρού ακριβώς πριν από αυτά τα δύο εξαρτήματα.

Δείκτης ροής και υγρασίας
Σκοπός αυτών των εξαρτημάτων είναι η εύκολη διαπίστωση της πλήρους φόρτισης της μονάδας με ψυκτικό μέσο. Όταν η μονάδα έχει λιγότερο ψυκτικό από το κανονικό, εμφανίζονται στο δείκτη ροής φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ελαττώνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται η ποσότητα του ψυκτικού. Όταν η μονάδα φορτιστεί με την πρέπουσα ποσότητα ψυκτικού, η ροή στο δείκτη γίνεται συνεχής χωρίς φυσαλίδες. Ο δείκτης υγρασίας αλλάζει χρώμα με την παρουσία υγρασίας στο ψυκτικό υγρό. Συνήθως, εάν δεν υπάρχει υγρασία ο δείκτης υγρασίας έχει χρώμα μπλε, ενώ εάν υπάρχει υγρασία γίνεται ροζ. Για να αποφεύγονται οι παρανοήσεις στην αλλαγή του χρώματος του δείκτη υγρασίας, στα καπάκια των δεικτών ροής υπάρχει πάντα ένα υπόμνημα που μας λέει πιο χρώμα αντιπροσωπεύει την ύπαρξη υγρασίας στο ψυκτικό υγρό (Wet) και πιο δείχνει ψυκτικό απαλλαγμένο από υγρασία (Dry).

Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα
Η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα είναι μια βαλβίδα που ελέγχει τη ροή του ψυκτικού υγρού ή αερίου. Είναι βαλβίδα τύπου «ανοικτή - κλειστή», αυτόματα ενεργοποιούμενη. Χαρακτηριστικό της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα ανοίγματος ή κλεισίματός της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η γρήγορη αυτή κίνηση της βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει «υδραυλικό πλήγμα».
Η κίνηση στον άξονα της βαλβίδας δίδεται μέσω ενός μαγνητικού πηνίου, που όταν ενεργοποιείται ανασηκώνει τον άξονα, που είναι σταθερά συνδεδεμένος με το δίσκο της βαλβίδας.
Λειτουργία ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας
Ø Η κλειστή βαλβίδα παραμένει κλειστή έως ότου ενεργοποιηθεί το πηνίο της. Τότε ανοίγει.
Ø Η ανοιχτή βαλβίδα παραμένει ανοιχτή, καθ' όλο το διάστημα που είναι ενεργοποιημένη, δηλαδή που έχει τάση το πηνίο της. Όταν το πηνίο απενεργοποιηθεί, τότε ο άξονας και η βαλβίδα λόγω του βάρους τους κατέρχονται και κλείνουν τη δίοδο του υγρού ή αερίου.
Η βαλβίδα είναι τότε κλειστή. Προσοχή απαιτείται στη σωστή εγκατάσταση της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας. Ειδικότερα:
Η κατεύθυνση ροής του υγρού ή αερίου μέσα από τη βαλβίδα πρέπει να γίνεται κατά τη σωστή φορά που υποδηλώνεται  με ένα βέλος (τόξο) πάνω στο σώμα της βαλβίδας ή η λέξη «ΙΝ». Η βαλβίδα είναι τοποθετημένη σωστά, όταν η πίεση του υγρού ή αερίου, υποβοηθά τη διατήρηση της βαλβίδας σε κλειστή θέση.
Ένα άλλο σημείο που τονίζουν ιδιαίτερα οι κατασκευαστές είναι ο τρόπος επιλογής των βαλβίδων. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την ποσότητα (παροχή) ροής του ρευστού που ελέγχει η βαλβίδα, και όχι με βάση τη διάμετρο της γραμμής.
Τα στοιχεία που πρέπει να δίνονται κατά την παραγγελία ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας είναι:
1) Το είδος ο ρευστού που θα ελεγχθεί (π.χ. Φρέον R404Α)
2)Το μέγεθος των συνδέσμων (πχ. ¼ )
3)Το είδος των συνδέσμων (πχ. κολλητός ή φέρον σπείρωμα - Φλερ)
4)Η τάση και η συχνότητα λειτουργίας του πηνίου (πχ. 220 Volt/50 Hz)
Παρατήρηση:
Η ηλεκτρική τροφοδότηση της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας γίνεται «εν σειρά» από χρονοδιακόπτη.

 

 

 

 

 

ΠΡΕΣΟΣΤΑΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ο πρεσοστάτης χαμηλής είναι ένα εξάρτημα το οποίο μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του του ψύκτη και επομένως και του χώρου που θέλουμε να ψύξουμε. Κατά κανόνα χρησιμοποιείται στα εμπορικού τύπου ψυγεία. Αντί για πρεσοστάτη μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε θερμοστάτη.
Για την εύρεση της περιοχής λειτουργίας του πρεσοστάτη της χαμηλής, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα ακόλουθα στοιχεία:
1)Την θερμοκρασία του ψυχόμενου χώρου, η οποία εξαρτάται από το είδος του ψυχόμενου προϊόντος.
2)Το είδος του χρησιμοποιούμενου ψυκτικού στην υπ’όψη μονάδα(π.χ.R404A)
3)Το μέγεθος της διακυμάνσεως της θερμοκρασίας που επιτρέπεται στον ψυχόμενο χώρο (π.χ. από -15ºC έως -20ºC)

Α) Κλίμακες του πρεσοστάτη της χαμηλής πιέσεως

Οι πρεσοστάτες της χαμηλής έχουν τους ακόλουθους συνδυασμούς κλιμάκων:
1) Κλίμακα ΄΄START΄΄(CUT-IN) και διαφορική (DIFF)
2) Κλίμακα ΄΄STOP΄΄ (CUT-OUT) και διαφορική(DIFF)
3) Κλίμακα ΄΄START΄΄(CUT-IN) και STOP (CUT-OUT).Σε κάθε περίπτωση συνδυασμού κλιμάκων ισχύει πάντα η σχέση

ΠΙΕΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ= ΠΙΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ + ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ


START= STOP  +  DIFF
(CUT-IN)=(CUT-OUT)+DIFF






B) ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΄΄START΄΄

Για να βρούμε την πίεση στην οποία θα εκκινεί η μονάδα (START) θα πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής πορεία:
1) Από τους σχετικούς πίνακες βρίσκεται η μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπεται στο θάλαμο (ανάλογη των προϊόντων που θα συντηρηθούν).
2) Από τη μέγιστη θερμοκρασία του θαλάμου αφαιρούμε 2 έως 5ºC ανάλογα με τις ειδικές περιπτώσεις κατασκευής και λειτουργίας του ψυκτικού θαλάμου.
3) Από τους πίνακες θερμοκρασιών- πιέσεων και για το ψυκτικό της μονάδας (π.χ. R404A), βρίσκουμε την πίεση που αντιστοιχεί στην θερμοκρασία που προήλθε μετά την αφαίρεση των 2- 5ºC από την θερμοκρασία συντηρήσεως των προϊόντων.
Η πίεση αυτή είναι η πίεση εκκινήσεως (START)του συμπιεστή.
4)Βρίσκουμε μετά την πίεση στην οποία θα σταματήσει η μονάδα (STOP).Γι΄αυτό υπολογίζουμε ένα διαφορικό (DIFF) γύρω στις 15 έως 20 lb/in2 για ψυγεία συντηρήσεως γενικής χρήσεως και 5 έως 10 lb/in2    για περίπτωση ψυγείων κατεψυγμένων προϊόντων. Αν από το (START) αφαιρέσουμε το  (DIFF) θα προκύψει το STOP ,   (START-DIFF=STOP).


ΠΡΕΣΣΟΣΤΑΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ


Ο σκοπός του πρεσοστάτη καταθλίψεως είναι καθαρά ασφαλιστικός. Δηλαδή, προστατεύει την ψυκτική μηχανή από την ανάπτυξη υπερβολικών πιέσεων. Αν για κάποιον λόγο παρουσιαστεί υπερβολικά υψηλή πίεση στην κατάθλιψη, ο πρεσοστάτης θα ενεργοποιηθεί και θα διακόψει τη λειτουργία του συμπιεστή. Έτσι θα προστατευτεί η ψυκτική μηχανή από βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν από την παρουσία υπερβολικών πιέσεων στο σύστημα. Ο συμπιεστής θα αρχίσει πάλι να εργάζεται, όταν η πίεση κατέβει στα επιτρεπτά όρια. Ο πρεσοστάτης καταθλίψεως δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με την επιδιωκόμενη θερμοκρασία ψύξεως (θερμοκρασία εξατμίσεως του ψυκτικού). Για την εύρεση της πιέσεως στην οποία θα ενεργοποιηθεί ο πρεσοστάτης και θα μας διακόψει τη λειτουργία του συμπιεστή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα ακόλουθα:
1.    Την κατηγορία στην οποία ανήκει η μονάδα:
Α)χαμηλών θερμοκρασιών, β)μέσων θερμοκρασιών, γ)υψηλών θερμοκρασιών
2)Το είδος του ψυκτικού που χρησιμοποιείται στην εγκατάσταση(π.χ. R404A)
3)Τη συνήθη θερμοκρασία περιβάλλοντος του συμπυκνωτή.
α) Μονάδες χαμηλών θερμοκρασιών (L). Η θερμοκρασία στους ψύκτες είναι κάτω των –18ºC  (π.χ. μονάδες για κατάψυξη ή παρασκευή παγωτών κλπ.).
β) Μονάδες μέσων θερμοκρασιών (M). Η θερμοκρασία των ψυκτών είναι από –18ºC  έως –5ºC  (π.χ. ψυγεία βιτρίνες, εμπορικού τύπου ψυγεία κλπ.)
γ) Μονάδες υψηλών θερμοκρασιών (H). Η θερμοκρασία των ψυκτών είναι από –4ºC  έως 10ºC  (π.χ. μονάδες κλιματισμού,  ψυγεία συντηρήσεως κλπ.).
Οι κλίμακες του πρεσοστάτη υψηλής
Κάθε πρεσοστάτης Υ.Π. έχει δυο κλίμακες. Οι κλίμακες αυτές είναι:
1)Κλίμακα του STOP και κλίμακα του START
  (CUT-OUT και CUT-IN)
2)Κλίμακα του STOP και διαφορική κλίμακα DIFF
  (CUT-OUT και DIFF)
Στο δεύτερο συνδυασμό κλιμάκων, που είναι και ο πλέον συνηθισμένος ισχύει η σχέση:

STOP = START + DIFF
CUT – OUT = (CUT – IN) + DIFF

Πώς υπολογίζουμε την πίεση «STOP» του πρεσοστάτη.

Για να βρούμε το μέγεθος της πιέσεως ‘STOP’ ενός πρεσοστάτη ακολουθούμε την εξής πορεία:
1) Μετρούμε με θερμόμετρο την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (υποθέτουμε μια μέση θερμοκρασία).
2) Ανάλογα με την κατηγορία της μονάδας (υψηλών, μέσων, χαμηλών θερμοκρασιών) προσθέτουμε έναν αριθμό ως εξής:

H
Μονάδες Υψηλών Θερμοκρασιών
(από –5ºC έως 10ºC)

M
Μονάδες Μέσων Θερμοκρασιών
(από –18ºC έως –5ºC)

L
Μονάδες Χαμηλών Θερμοκρασιών
(κάτω από –18ºC)
16
14
11

3) Ο ευρέθης αριθμός παίρνετε σαν θερμοκρασία συμπύκνωσης και, επομένως, με τη βοήθεια ενός πίνακα πιέσεων - θερμοκρασιών, βρίσκουμε την αντίστοιχη πίεση που είναι και η πίεση STOP (CUT-OUT) του πρεσοστάτη.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΟΣΤΑΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΠΟΡΕΙΑ
1.    Μέτρηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με κατάλληλο θερμόμετρο.
2.    Υπολογισμός της πίεση διακοπής του πρεσοστάτη της υψηλής (STOP).
3.    Τοποθέτηση του δείκτη της κλίμακας του «STOP» στην υπολογισθείσα πίεση.
4.    Εκκίνηση της μονάδας και παρακολούθηση των ενδείξεων των μανομέτρων.
5.    Για να ελεγχθεί αν ο πρεσοστάτης ενεργοποιείται (διακόπτει) στη ρυθμισθείσα πίεση, πρέπει να αυξηθεί η πίεση μέχρι να διακοπεί η λειτουργία της μονάδας μέσω του πρεσοστάτη υψηλής.
Παρατήρηση: Αύξηση της πιέσεως στην κατάθλιψη μπορούμε να πετύχουμε με τους εξής τρόπους:
Α) Σταματώντας τον ανεμιστήρα του συμπυκνωτή.
Β) Με το φράξιμο της εισόδου του αέρα προς το συμπυκνωτή  -τοποθετώντας ένα χαρτί μπροστά στο συμπυκνωτή.
Γ) Προσθέτοντας θερμότητα με κάποιο μέσο στον εισερχόμενο αέρα στο συμπυκνωτή –πχ. μια ηλεκτρική σκούπα, μια ηλεκτρική λάμπα κλπ. 
6.    Εκκίνηση του ανεμιστήρα (ελαττώνοντας έτσι την πίεση) και παρακολούθηση των μανομέτρων για να διαπιστωθεί σε ποια πίεση επαναλειτουργία η μονάδα. Η διαφορά μεταξύ «STOP» και «START» θα πρέπει να είναι γύρω στις 20-30Lb/in2, εκτός αν οι προδιαγραφές του κατασκευαστή της μονάδας αναφέρουν κάτι διαφορετικό.
7.    Επανάληψη των ενεργειών 5 και 6 ρυθμίζοντας την κλίμακα για μεγαλύτερη εξοικείωση με τους χειρισμούς και τις ρυθμίσεις.






Οι βαλβίδες service των συμπιεστών

Η σύνδεση των μανομέτρων γίνεται στις ειδικές υποδοχές των εξωτερικών βαλβίδων των συμπιεστών ( βαλβίδες service υψηλής και χαμηλής).
Οι βαλβίδες χειρίζονται πάντα με την ειδική καστάνια χειρισμού βαλβίδων π.χ. 1/4"-3/8  και πότε με άλλα εργαλεία όπως γερμανικά, γαλλικά, πένσες  κλπ. Γιατί έτσι καταστρέφεται πολύ γρήγορα το στέλεχος της βαλβίδας και  αχρηστεύεται η χειρίζεται πολύ δύσκολα.
Οι βαλβίδες των συμπιεστών θα έχουν τρεις θέσεις:
1) εμπρόσθια θέση
          Στη θέση αυτή η βαλβίδα απομονώνει το κύκλωμα αναρροφήσεως ή καταθλίψεως της ψυκτικής μηχανής (ανάλογα εάν η βαλβίδα είναι αναρροφήσεως ή καταθλίψεως). Σε αυτή τη θέση βάζουμε τις βαλβίδες μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
2) Οπίσθια θέση
Η οπίσθια θέση της βαλβίδας απομονώνει την ειδική υποδοχή σύνδεσης των μανομέτρων, και αποφεύγεται έτσι η απώλεια ψυκτικού ή η είσοδος αέρα στο ψυκτικό κύκλωμα κατά τις διάφορες εργασίες SERVICE της ψυκτικής μηχανής. Σε αυτή τη θέση πρέπει να αφήνονται οι βαλβίδες στην κανονική λειτουργία των σχετικών μηχανών, όταν δεν έχουμε συνδέσει μανόμετρα.
3) Ενδιάμεση θέση
Σε αυτή τη θέση η βαλβίδα επιτρέπει επικοινωνία του εσωτερικού τις ψυκτικής μηχανής με το περιβάλλον. Επομένως, μόνο όταν έχουμε συνδέσει τα μανόμετρα για τη μέτρηση πιέσεων, χρειάζεται να βάζουμε τις βαλβίδες σε αυτή τη θέση.
Προσοχή: Ποτέ μην σφίγγετε υπερβολικά το στέλεχος της βαλβίδας (μπροστά ή πίσω). Δημιουργούνται έτσι πρόωρες φθορές στο μηχανισμό ελέγχου της βαλβίδας με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διαρροές. Επίσης, μην ξεχνάτε να επανατοποθετείτε το καπάκι που σκεπάζει το στέλεχος χωρισμού της βαλβίδας. Αποφεύγονται έτσι τυχόν διαρροές.


Κάσα ή σετ μανομέτρων
Το service των ψυκτικών μηχανών.

Το σετ ή κάσα μανομέτρων είναι ένα σύστημα εξαρτημάτων, που συνδέονται μεταξύ τους κατάλληλα, για να μετράμε τις πιέσεις που επικρατούν στα διάφορα σημεία της ψυκτικής μηχανής.
Η συχνότητα χρήσης της κάσας μανομέτρων από τους τεχνίτες είναι όπως των «ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ» από τους γιατρούς.
Εκτός από τις παρατηρήσεις επί των μεταβολών των πιέσεων της ψυκτικής μονάδας, μπορούμε να εκτελέσουμε και τις ακόλουθες εργασίες συντήρησης :
1)   Προσθήκη λαδιού στη μονάδα.
2)   Πλήρωση της μονάδας με ψυκτικό η αποπλήρωση αυτής.
3)   Δημιουργία κενού στο σύστημα.
4)   Παράκαμψη του συμπιεστή (BY-PASSING),κλπ.
Η αναγνώριση των μανομέτρων (χαμηλής – υψηλής) μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
1.    Το μανόμετρο της χαμηλής έχει κλίμακα ενδείξεων και κάτω της ατμοσφαιρικής πίεσης.
2.    Κατά κανόνα το μανόμετρο της χαμηλής τοποθετείται στο αριστερό μέρος της κάσας.
3.    Πολλές φορές το μανόμετρο της υψηλής είναι χρωματισμένο κόκκινο.
4.    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πριν από κάθε συνδεσμολογία και χρήση των μανομέτρων, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά αναγνώριση των μερών τους, των κλιμάκων, και των υποδοχών συνδεσμολογίας τους.


Συλλέκτες γραμμής αναρρόφησης (παγίδες σταγόνων ψυκτικού ρευστού)

Οι παλινδρομικοί συμπιεστές μπορεί να πάθουν μεγάλη ζημιά από αναρρόφηση ψυκτικού σε υγρή μορφή. Για να προστατευτούν οι συμπιεστές από τέτοιου είδους συμβάντα, οι τεχνίτες ψυκτικοί χρησιμοποιούν διάφορα εξαρτήματα ή τεχνικές όπως:
Α) Διόγκωση του σωλήνα αναρρόφησης σε κάποιο σημείο κοντά στο συμπιεστή. Η διόγκωση αυτή χρησιμοποιείται σε μικρές μονάδες και μοιάζει με μικρό κύλινδρο.
Β) Χρησιμοποίηση εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος εκτός των άλλων σκοπών, εξυπηρετεί και την ατμοποίηση σταγόνων υγρού που τυχόν βρίσκονται στον ατμό που επιστέφει στο συμπιεστή.
Γ) Δημιουργία σπείρας με το σωλήνα της αναρρόφησης τουλάχιστον ενός πλήρους κύκλου πάνω από την κεφαλή των κυλίνδρων του συμπιεστή.
Δ) Τοποθέτηση συλλέκτη γραμμής αναρρόφησης
 Συλλέκτες γραμμής αναρρόφησης, λέγονται και παγίδες σταγόνων ή σταγονοσυλλέκτες ψυκτικού και τοποθετούνται στη γραμμή της αναρρόφησης της μονάδας κοντά στο συμπιεστή.
Σκοπός τους είναι να συλλέγουν (να παγιδεύουν) σταγόνες ψυκτικού, που για κάποιο λόγο, δεν ατμοποιήθηκαν στον εξατμιστή και επιστρέφουν προς το συμπιεστή αναμιγμένοι με τον υπέρθερμο ατμό.








ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ


Μονοφασικοί ηλεκτροκινητήρες επαγωγής


Η βασική δομή όλων των μονοφασικών κινητήρων που χρησιμοποιούνται στην ψύξη για την κίνηση των συμπιεστών είναι ίδια.
Ο στάτης φέρει δύο περιελίξεις ενώ ο δρομέας είναι «βραχυκυκλωμένος».
Το ηλεκτρικό μέρος του στάτη αποτελείται από:
1)Την κύρια περιέλιξη, ή περιέλιξη λειτουργίας.
2)Τη βοηθητική περιέλιξη, ή περιέλιξη εκκίνησης.
Η κύρια περιέλιξη ή τύλιγμα, αποτελείται από χονδρό σύρμα που παρουσιάζει μικρή ωμική αντίσταση. Τα άκρα της χαρακτηρίζονται συνήθως από τα γράμματα R και C. Η κύρια περιέλιξη παραμένει υπό τάση καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του κινητήρα.
Αντίθετα, η βοηθητική περιέλιξη αποτελείται από σύρμα μικρής διατομής και μεγάλης ωμικής αντίστασης. Επιτρέπει να παραμείνει υπό τάση μόνο 3 έως 4 δευτερόλεπτα. Μετά τα 3-4 δευτερόλεπτα βγαίνει εκτός λειτουργίας μέσω ειδικών μηχανισμών εκκίνησης. Τα άκρα της βοηθητικής περιέλιξης χαρακτηρίζονται από τα γράμματα S και C.
Η μεγάλη ωμική αντίσταση της βοηθητικής περιέλιξης καθώς και η θέση της στο στάτη του ηλεκτροκινητήρα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του στρεφόμενου μαγνητικού πεδίου το οποίο είναι απαραίτητο για την εκκίνηση του ηλεκτροκινητήρα.
Οι δυο περιελίξεις συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα.

Κινητήρες με πυκνωτή εκκίνησης (CSIR)

Είναι ίδιας κατασκευής με τους κινητήρες μεγάλης ωμικής αντίστασης, εκτός από το ότι εν σειρά προς τη βοηθητική περιέλιξη συνδέεται ένας πυκνωτής εκκίνησης. Ο πυκνωτής εκκίνησης βγαίνει εκτός λειτουργίας μαζί με το βοηθητικό τύλιγμα σε 3-4 δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση με τη βοήθεια ενός ρελέ έντασης. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη ροπή εκκίνησης από τους κινητήρες αντίστασης και χρησιμοποιούνται σε συμπιεστές κλειστού τύπου, ισχύος μέχρι ¾ HP (560Watt).Συναντώνται σε ψυκτικές μονάδες με κάθε είδους εκτονωτικό μέσο (τριχοειδής σωλήνα, θερμοστατικές βαλβίδες κλπ).

Τα ρελέ έντασης

Αποτελούνται από ένα πηνίο κατασκευασμένο από χονδρό σύρμα και δύο επαφές που ελέγχονται από το μαγνητικό πεδίο του πηνίου. Τα άκρα του πηνίου συνδέονται εν σειρά, προς την κύρια περιέλιξη του κινητήρα (R) ενώ οι επαφές του ρελέ, οι οποίες είναι κανονικά ανοικτές, ελέγχουν την τροφοδότηση της βοηθητικής περιέλιξης (S). Έτσι το πηνίο του ρελέ και η κύρια περιέλιξη συνδέονται εν σειρά, όλη η ένταση τροφοδότησης της κύριας περιέλιξης διαρρέει και το πηνίο του ρελέ (γι’ αυτό, έχει χοντρό σύρμα). Το μαγνητικό πεδίο που αναπτύσσεται στο πηνίο είναι ανάλογο με την ένταση που το διαρρέει. Το ρεύμα εκκίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρεύμα κανονικής λειτουργίας. Έτσι, το ρεύμα εκκίνησης είναι ικανό να δημιουργήσει το απαραίτητο μαγνητικό πεδίο που θα έλξει τις επαφές του ρελέ και θα κλείσει το κύκλωμα προς τη βοηθητική περιέλιξη. Οι επαφές παραμένουν κλειστές μόνο για 3 έως 4 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα ο κινητήρας έχει αναπτύξει το 80 – 85 % των στροφών του και το ρεύμα (ένταση) που «τραβάει» πέφτει σχεδόν στο κανονικό ρεύμα λειτουργίας. Το μαγνητικό πεδίο του πηνίου εξασθενίζει και δεν μπορεί πλέον να κρατήσει τις επαφές κλειστές.
Ακολουθεί το άνοιγμα των επαφών και η βοηθητική περιέλιξη βγαίνει εκτός λειτουργίας. Το άνοιγμα των επαφών γίνεται με δύο τρόπους:
1)   Με το βάρος των ίδιων των επαφών.
2)   Με τη βοήθεια ελατηρίου.
Τα ρελέ της πρώτης κατηγορίας πρέπει πάντα να τοποθετούνται κατά ορισμένη θέση, η οποία προβλέπεται από τον κατασκευαστή τους. Το άνω μέρος των ρελέ έντασης σημειώνεται με τις λέξεις «TOP» ή «UP». Δυνατόν, όμως, είναι να φέρουν και τόξο που υποδεικνύει το άνω μέρος τους. Τα ρελέ έντασης χρησιμοποιούνται σε μικρές ψυκτικές μονάδες ονομαστικής ισχύος μέχρι ¾ HP (550 Watt).







ΟΙ ΠΥΚΝΩΤΕΣ

Οι πυκνωτές χρησιμοποιούνται στους μονοφασικούς κινητήρες για την αύξηση της ροπής εκκίνησης ή την καλυτέρευση των χαρακτηριστικών λειτουργίας τους. Οι πυκνωτές χαρακτηρίζονται:
1) Από τη τάση λειτουργίας τους σε βόλτ(Volt)
2) Από την χωρητικότητα τους σε μικροφαράντ(μF)
Η χωρητικότητα των πυκνωτών εξαρτάται:
1) Από την επιφάνεια και την απόσταση των πλακών τους
2) Από το είδος του διηλεκτρικού μεταξύ των πλακών
3) Από την εφαρμοζόμενη τάση μεταξύ των πλακών τους.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν επιτρέπεται η σύνδεση πυκνωτών σε τάση μεγαλύτερη του 100% της ονομαστικής τους τάσης γιατί κινδυνεύουν να καταστραφούν από διάσπαση του διηλεκτρικού τους. Οι πυκνωτές που συναντάμε στους κινητήρες των συμπιεστών ψύξης και κλιματισμού είναι δύο ειδών :
1)Οι πυκνωτές εκκίνησης
2)Οι πυκνωτές λειτουργίας
Σκοπός των πυκνωτών εκκίνησης είναι ή αύξηση της ροπής εκκίνησης των μονοφασικών κινητήρων. Είναι ηλεκτρολυτικού τύπου και δεν επιτρέπεται να παραμένουν υπό τάση περισσότερο από 4 έως 5 δευτερόλεπτα. Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι από χαρτί ή θερμοπλαστικό υλικό. Συνδέονται σε σειρά με την περιέλιξη εκκίνησης και βγαίνουν εκτός λειτουργίας μετά την εκκίνηση του κινητήρα, με την βοήθεια των ρελέ εκκίνησης. Οι βλάβες που παρουσιάζουν οι πυκνωτές είναι α) Το κάψιμο β)Το βραχυκύκλωμα. Αν καεί ο πυκνωτής εκκίνησης η μονάδα αδυνατεί συνήθως να εκκινήσει.





Εξαρτήματα προστασίας των ηλεκτροκινητήρων

Θερμικά προστασίας

Σκοπός των εξαρτημάτων προστασίας των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών, είναι να προστατεύουν τον ηλεκτροκινητήρα από υπερένταση και υπερθέρμανση.
Το ηλεκτρικό ρεύμα θερμαίνει τον αγωγό μέσα από τον οποίο περνάει. Όσο η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η θερμοκρασία του αγωγού. Όμως, υπάρχει ένα όριο θερμοκρασίας πέραν του οποίου ο αγωγός και κυρίως η μόνωση του, κινδυνεύει να καταστραφεί. Για την προστασία των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών από υπερθέρμανση, τοποθετούνται ειδικά εξαρτήματα ή διατάξεις που είναι γνωστά ως θερμικά προστασίας ή απλώς θερμικά όπως τα λένε οι ψυκτικοί.
Στους συμπιεστές κλειστού τύπου είναι δυνατόν να συναντήσουμε δυο τύπους θερμικών προστασίας: 1) Τα εξωτερικά θερμικά προστασίας 2) Τα εσωτερικά θερμικά.
Τα θερμικά προστασίας αποτελούνται από ένα διμεταλλικό έλασμα, μια αντίσταση και τις επαφές ελέγχου. Συνδέονται σε σειρά με τις περιελίξεις του κινητήρα και έτσι ολόκληρη η ένταση που περνά από τις περιελίξεις περνά μέσα από την αντίσταση του θερμικού. Αν, για κάποιο λόγο, ο κινητήρας τραβήξει μεγαλύτερη ένταση από την κανονική ή τείνει να ξεπεράσει τα όρια θερμοκρασίας που προβλέπονται από τον κατασκευαστή, το διμεταλλικό έλασμα (ή διμεταλλικός δίσκος) παραμορφώνεται και οι επαφές ανοίγουν, διακόπτοντας το ηλεκτρικό κύκλωμα τροφοδότησης του συμπιεστή. Όταν η θερμοκρασία στο θερμικό προστασίας πέσει στα προβλεπόμενα όρια, οι επαφές κλείνουν με τη βοήθεια του διμεταλλικού ελάσματος. Έτσι, το ηλεκτρικό κύκλωμα αποκαθίσταται και ο συμπιεστής αρχίζει να επαναλειτουργεί.
Η κανονική θερμοκρασία στο τύλιγμα του ηλεκτροκινητήρα είναι περίπου 50ºC έως 60ºC και εξαρτάται από τις συνθήκες λειτουργίας της μονάδας.
Τα θερμικά ενεργοποιούνται και διακόπτουν τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα, όταν η θερμοκρασία στα τυλίγματα φθάσει στους 90ºC έως 120ºC, ανάλογα με το είδος της κατασκευής. Το κύκλωμα αποκαθίσταται όταν η θερμοκρασία πέσει στους 70ºC έως 80ºC. Στα εξωτερικά θερμικά, επειδή η θερμοκρασία των τυλιγμάτων λαμβάνεται έμμεσα από το μεταλλικό περίβλημα των συμπιεστών, θα πρέπει το θερμικό να έχει πολύ καλή επαφή με το μεταλλικό περίβλημα, αλλιώς θα έχουμε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του θερμικού και πιθανή καταστροφή του ηλεκτροκινητήρα.
Όταν αντικαθιστούμε ένα θερμικό προστασίας θα πρέπει να είναι ιδίων ακριβώς προδιαγραφών, αλλιώς ο ηλεκτροκινητήρας δεν προστατεύεται επαρκώς και επομένως κινδυνεύει να καταστραφεί.



Χρονοδιακόπτης


Είναι όργανο το οποίο προγραμματίζεται να ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό σύστημα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η ποικιλία χρονοδιακοπτών στην αγορά είναι πολύ μεγάλη. Στην ψύξη τους χρησιμοποιούμε συνήθως στα συστήματα απόψυξης.









 
  





Η υπερθέρμανση θερμοστατικής εκτονωτικής βαλβίδας

Υπερθέρμανση θερμοστατικής εκτονωτικής βαλβίδας ονομάζεται η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας εξάτμισης του ψυκτικού στον εξατμιστή και της θερμοκρασίας στην έξοδο του εξατμιστή (στη θέση του βολβού).
Για την εύρεση της υπερθέρμανσης μιας θερμοστατικής βαλβίδας χρησιμοποιούνται δυο μέθοδοι:
1.    Η μέθοδος μανομέτρου – θερμομέτρου
2.    Η μέθοδος των δύο θερμομέτρων.
Η μέθοδος των δύο θερμομέτρων δεν είναι πολύ ακριβής και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατό.
Για να βρούμε την  υπερθέρμανση με τη μέθοδο των θερμομέτρων, προσαρμόζουμε καλά το βολβό ενός θερμομέτρου επάνω στο σωλήνα του εξατμιστή (όχι σε λαμάκια), στο μέσο περίπου του μήκους του εξατμιστή. Το θερμόμετρο αυτό θα μας μετρήσει περίπου τη θερμοκρασία εξάτμισης του ψυκτικού στον εξατμιστή (Τ1).
Το δεύτερο θερμόμετρο προσαρμόζεται στο τέλος του εξατμιστή και κοντά στο βολβό της θερμοστατικής βαλβίδας (Τ2). Η διαφορά ενδείξεων των δύο θερμομέτρων είναι περίπου η υπερθέρμανση στην οποία έχει ρυθμιστεί η βαλβίδα.
Υπερθέρμανση = Τ2 – Τ1


Η ΑΠΟΠΑΓΩΣΗ (ΑΠΟΨΥΞΗ) ΤΩΝ ΕΞΑΤΜΙΣΤΩΝ


Στο ψυγείο του σπιτιού μας, ο εξατμιστής που αποτελεί και το χώρο της κατάψυξης, πιάνει πάγους τους οποίους αφαιρούμε κάνοντας αποπάγωση ή απόψυξη. Το ίδιο γίνεται και σε κάθε εξατμιστή που η θερμοκρασία στην επιφάνειά του πέφτει κάτω από τους 0ºC. Όταν ο αέρας, που ψύχει ο εξατμιστής, φθάσει στη θερμοκρασία κορεσμού, αρχίζει η συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχει. Όσο δε η θερμοκρασία κατεβαίνει τόσο περισσότερη υγρασία αφαιρείται. Αν η θερμοκρασία του εξατμιστή είναι πάνω από τους 0ºC η αφαιρούμενη υγρασία από τον αέρα, επικάθεται στις ψυχρές μεταλλικές επιφάνειες του εξατμιστή σε μορφή σταγόνων νερού. Αν όμως η θερμοκρασία του εξατμιστή είναι μικρότερη των 0ºC, η αφαιρούμενη υγρασία στερεοποιείται (γίνεται πάγος) καλύπτοντας την εξωτερική επιφάνεια του εξατμιστή.
Το σχηματιζόμενο στρώμα πάγου στην εξωτερική επιφάνεια του εξατμιστή δρα ως μονωτικό υλικό με αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού συναλλαγής θερμότητας μεταξύ του ψυχόμενου αέρα και του εξατμιστή, με σοβαρή πτώση της ικανότητας της ψυκτικής μας μονάδας. Η μείωση της ικανότητας από το σχηματισμό πάγου μπορεί να φτάσει και το 50 τις εκατό της ονομαστικής ικανότητας.
Ενδεικτικά λέμε ότι ένα στρώμα πάγου από καθαρό νερό έχει μονωτική ικανότητα ίση με το είκοσι τοις εκατό της μονωτικής ικανότητας φελλού ίδιου πάχους.
Τις  περισσότερες φορές, στη μάζα του πάγου εγκλωβίζονται μικροί θύλακες ακίνητου αέρα, που αυξάνουν σημαντικά τις μονωτικές ιδιότητες του πάγου. Η μονωτική ικανότητα του πάγου φτάνει ακόμη και το 50% της μονωτικής ικανότητας φελλού ίδιου πάχους.
Άρα αν σχηματιστεί στην επιφάνεια του εξατμιστή πάγος με θύλακες αέρα πάχος 2 εκατοστών είναι σαν να έχουμε  τοποθετήσει μόνωση από φελλό πάχους ένα εκατοστό.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι επιφάνειες συναλλαγής θερμότητας των εξατμιστών, πρέπει να είναι γενικά καθαρές και κυρίως απαλλαγμένες από τους πάγους, γιατί οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. Μερικές από τις συνέπειες που δημιουργεί η παρουσία του πάγου στους εξατμιστές, λόγω μη τακτικής αποπάγωσης είναι:
1)    Μείωση της ικανότητας του εξατμιστή, ανάλογη του πάχους του πάγου και της σύνθεσης του (αν περιέχει άλλα υλικά ή όχι).
2)    Η μείωση της ικανότητας του εξατμιστή δημιουργεί παρατεταμένη λειτουργία του συμπιεστή, με συνέπεια την υπερθέρμανση και την μείωση της ζωής του.
3)    Αντιοικονομική λειτουργία του ψυγείου. Η παρατεταμένη λειτουργία του συμπιεστή δημιουργεί ανάλογη κατανάλωση ενέργειας που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ψυγείου.

Η συχνότητα της απόψυξης

Το πόσο συχνή θα είναι η αποπάγωση θα εξαρτηθεί από το είδος της εγκατάστασης και το είδος των συντηρούμενων προϊόντων.
Γενικά πρέπει να γίνεται αποπάγωση του εξατμιστή όταν το πάχος του πάγου ξεπεράσει το μισό εκατοστό.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνεται απόψυξη των εξατμιστών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ακόμα και αν το πάχος του πάγου είναι μικρότερο του μισού εκατοστού.
Η συχνότητα της αποπάγωση εις εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
1)    Από το είδος του εξατμιστή.
2)    Από τη φύση της ψυκτικής εγκατάστασης
3)    Από τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο απόψυξης
Ανεξάρτητα από τους παραπάνω παράγοντες, όσο πιο συχνά γίνεται αποπάγωση του εξατμιστή, τόσο μικρότερο πάχος πάγου σχηματίζεται στην επιφάνεια του και τόσο μικρότερη διάρκεια αποπάγωσης απαιτείται.
Η αποπάγωση μπορεί να γίνει από τους αυτόματους μηχανισμούς απόψυξης (αυτόματη απόψυξη), από ημιαυτόματους και από μη αυτόματους (κατά βούληση).
Στους αυτόματους μηχανισμούς απόψυξης, η απόψυξη γίνεται κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα Π.χ. κάθε 12 ώρες, χωρίς καμιά ενέργεια δική μας (αυτόματα).
Η διαδικασία της απόψυξης γίνεται με τη βοήθεια χρoνοδιακόπτη και ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας και πραγματοποιείται ανεξάρτητα από το πάχος του πάγου του εξατμιστή.







Οι μέθοδοι απόψυξης (αποπάγωσης)

Για την αποπάγωση ή απόψυξη του εξάτμιση των εξατμιστών χρησιμοποιούνται πολλές μέθοδοι. Οι πιο γνωστές σήμερα οι ακόλουθες:
Α) Με ηλεκτρικές αντιστάσεις
Β) Με παράκαμψη θερμού ψυκτικού αερίου
Γ) Με χρήση νερού

Αποπάγωση με παράκαμψη θερμού αερίου


Το σύστημα αποπάγωση με χρήση θερμού ψυκτικού αερίου αποτελείται από τα ακόλουθα κύρια εξαρτήματα:
Α)Το χρονοδιακόπτη αποπάγωσης της μέσα από τον οποίο προγραμματίζονται συχνότητα και διάρκεια της αποπάγωσης.
Β) Την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα
Γ)Τη γραμμή (σωλήνωση) παράκαμψης υπέρθερμου αερίου υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας.
Ένας σωλήνας ενώνει τη γραμμή του υπέρθερμου ψυκτικού αερίου με την είσοδο του εξατμιστή (αμέσως μετά την εκτονωτική βαλβίδα). Η γραμμή αυτή που λέγεται γραμμή παράκαμψης (by pass) ελέγχεται από μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα. Όταν έρθει η ώρα της αποπάγωσης ο χρoνοδιακόπτης δίνει εντολή στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα και ανοίγει. Έτσι, ο υπέρθερμος  ατμός οδηγείται στον εξατμιστή με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι και να καθαρίζεται η εξωτερική επιφάνεια του εξατμιστή.
Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου αποπάγωση εις είναι ότι δεν δαπανούμε ηλεκτρική ενέργεια για την αποπάγωση, όπως συμβαίνει με τη μέθοδο των ηλεκτρικών αντιστάσεων. Όμως παρουσιάζει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Το ψυκτικό αέριο που χρησιμοποιείται για την αποπάγωση, συσσωρεύεται στον εξατμιστή και μέρος αυτού υγροποιείται λόγω της αφαιρούμενης θερμότητας από την ψυχρή επιφάνεια του εξατμιστή. Έτσι, όταν τελειώσει η αποπάγωση και ξεκινήσει ο συμπιεστής υπάρχει περίπτωση να έχουμε αναρρόφηση ψυκτικού υγρού από το συμπιεστή με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις.
Για την προστασία του συμπιεστή από τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις πρέπει να τοποθετείται στη γραμμή της αναρρόφησης (λίγο πριν από το συμπιεστή) ένας συλλέκτης σταγόνων (σταγονοσυλλέκτης ή συλλέκτης αναρρόφησης).



Φόρτιση ψυκτικής μονάδας με R 404
         
1.    Γεμίζουμε αρχικά το σύστημα από τη πλευρά της υψηλής πίεσης με το συμπιεστή σταματημένο, μέχρι ωσότου η πίεση στο σύστημα και η πίεση στη φιάλη (μπουκάλα), γίνουν ίσες.
2.    Συνδέουμε την πλήρωση από την πλευρά της αναρρόφησης (χαμηλής πίεσης), ξεκινώντας τον συμπιεστή και γεμίζοντας αργά το σύστημα από την αναρρόφηση με το υπόλοιπο ψυκτικό.
Προσοχή: Τα μίγματα ψυκτικών ρευστών επιβάλλεται να «φορτώνονται» μόνο από την υγρή τους φάση.  Σε αυτή την πλευρά, η πλήρωση από την πλευρά χαμηλής με τον συμπιεστή σε λειτουργία, πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας την κατάλληλη βαλβίδα που δίνει το ψυκτικό εξατμισμένο (σε μορφή ατμού) και μάλιστα με πολύ αργό ρυθμό, ώστε να προλαβαίνει να εξατμίζεται πλήρως πριν εισέλθει στο συμπιεστή, (καλό είναι να χρησιμοποιείται βοηθητικά και ένα γυαλί-δείκτης ροής).

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΧΑΛΚΟΣΩΛΗΝΩΝ

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των χαλκοσωλήνων είναι:

1)   Δοκιμασμένος και αξιόπιστος

2)   Ευκολία και πολλαπλότητα χρήσης

3)   Μεγάλη διάρκεια ζωής

4)   Υγιεινή και ασφάλεια

5)   Αξιοποίηση των χρημάτων

6)   Πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό

7)   Αντοχή σε θερμότητα, πίεση, διάβρωση, και φωτιά

8)   Απόλυτα στεγανός

9)    Επαγγελματική εξειδίκευση

10)Βιομηχανική υποστήριξη



































ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤ.Ν.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ»,
ΚΤΕΝΙΑΔΑΚΗΣ Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ Π.,
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΕΙΣ ΙΙ
ΚΤΕΝΙΑΔΑΚΗΣ Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ Π.,
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΕΙΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ  ΔΟΜΗ





ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο


Κεφ.1
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ………………σελ1

- Αντιμετώπιση………………………………………………2
-Πλεονεκτήματα μεθόδου ψύξη θέρμανσης………………...3
Κεφ.2
-Τα κύρια εξαρτήματα του κύκλου ψύξης με συμπίεση ατμών
-Ο συμπιεστής……………………………………….………4
-Ο συμπυκνωτής……………….…………………….………4
-Η εκτονωτική βαλβίδα ….……………………………..…...4
-Το στοιχείο ατμοποίησης…………………………………...5
Κεφ.3
-Βοηθητικά εξαρτήματα των ψυκτικών μηχανών ….………..5
-Φίλτρο ξηραντής ……………………………………………5
-Δείκτης ροής και υγρασίας………………………………….6
-Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα ………………………………..6
-Πρεσσοστάτης   χαμηλής πίεσης………………………..7,8,9
- Πρεσσοστάτης   υψηλής πίεσης…………………………….9
-Οι βαλβίδα service των συμπιεστών……………………….11
-Κάσα η σετ μανομέτρων ……………………………………12
-Το service των ψυκτικών μηχανών
-Συλλέκτης γραμμής αναρρόφησης (παγίδες σταγόνων ψυκτικού ρευστού)……………………………………………13
Κεφ.4
-Το ηλεκτρικό μέρος των ψυκτικών μηχανών …………….....14
-Μονοφασικοί ηλεκτροκινητήρες εισαγωγής
-Κινητήρες με πυκνωτή εκκίνησης CSIR
-Το ρελέ έντασης…….………………………………………..15
-Οι πυκνωτές …………………………………………………16
-Εξαρτήματα προστασίας τω ηλεκτροκινητήρων
-Θερμικά προστασίας ………………………………..………16
-Χρονοδιακόπτης
-Συμπιεστές ψυκτικών μονάδων ……………..………………16
-Λόγος συμπίεσης (Σχέση Συμπίεσης) …………………….…18
-Η υπερθέρμανση θερμοστατικής εκτονωτικής βαλβίδας
-Η αποπάγωση απόψυξη των εξατμιστών….…………………22
-Η συχνότητα της απόψυξης
- Οι μέθοδοι απόψυξης αποπάγωσης………………………….23
- Αποπάγωση με παράκαμψη θερμού αερίου…………………24
-Φόρτιση ψυκτικής μονάδας με R404………...………………26
- Γενικά περί χαλκοσωλήνων…………………………………26
-Ηλεκτρολογικός πίνακας σύνδεσης με ψυκτική μονάδα….…27
-Ψυκτική μονάδα με παράκαμψη ψυκτικού αερίου…………..28
- Ηλεκτρικό διάγραμμα σύνδεσης μονοφασικού κινητήρα με πυκνωτή εκκίνησης…………………………………………..29
-Το διάγραμμα mollier πίεσης-ενθαλπίας……………………29
-Ηλεκτρολογικό διάγραμμα θέρμανσης θαλάμου κηρηθρών..31
-Συμπιεστές κλειστού τύπου καταψύξεως  R404……………32